Žumance briše godine

17. Nov. 2009.   //   Autor:   //   Lepota & Nega, Nega tela, Recepti   //   No Comment

Mirišljava kafa, sveže isceđen sok od pomorandže, kašika slatkog meda i ukusne ovsene pahuljice. Ili, pavlaka, jaje i zeleni čaj? Sve ono što vam prija iznutra i čime ujutru volite da započnete svoj dan dobro je i spolja, kao prijatna i jeftina nega vaše kože i kose.

 

 

    • Kafa učvršćuje konture

 


Ako želite da učvrstite noge i zadnjicu, u tome će vam pomoći soc od kafe. Kofein osvežava, izvlači suvišnu tečnost iz tkiva i aktivira enzim koji podstiče gubljenje masti. Šaku soca od kafe pomešajte sa supenom kašikom  maslinovog ulja, umasirajte ovu mešavinu u kožu i zaštitite je plastičnom folijom. Nakon pola sata isperite mlakom vodom. Idealno bi bilo da ovaj tretman sprovodite tokom mesec dana, svaki drugi ili treći dan.

 

 

    • Pomorandža opušta

 

Voćna i čulna kombinacija mirisa pomorandže i vanile ne prija samo duši, već je uz dodatak meda i jogurta odlična i za suvu kožu. Umutite sok od jedne pomorandže, čašu jogurta, supenu kašiku meda, bočicu tečne arome za kolače od vanile, i dodajte ovu mešavinu u vodu za kupanje kojom punite kadu (35-37C). Uronite u kupku i opustite se 15 minuta – to će vas osvežiti i daće vam novu energiju, naročito u pauzi između dva zahtevna zadatka.

 

 

    • Ovsene pahuljice za nežne ruke

 

 


Ovsene pahuljice neguju ogrubele ruke i čine ih mekim i nežnim. Oko 50 grama ovsenih pahuljica potopite oko 10 minuta u 100 mililitara mlake vode, a zatim pomešajte sa supenom kašikom soka od limuna i supenom kašikom maslinovog ulja. Nanesite na ruke i ostavite da deluje oko 10 minuta, a zatim isperite. Ako imate vremena, ovaj tretman kojim ćete razmaziti svoje ruke možete da ponovite dva puta nedeljno.

 

    • Zeleni čaj podmlađuje kožu

 

 


Listići zelenog čaja sadrže puno antioksidanata koji brane kožu od štetnih slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i na taj način je održavaju mladom. Tri supene kašike čaja prelijte sa pola šolje vrele vode koja je već prestala da vri. Nakon tri minuta čaj procedite i ostavite da se ohladi. Malu količinu nanesite na komadić vate i blago pređite njom preko lica. Tonik koristite svaki treći dan.

 

 

    • Med za ispucalu kosu

 

 


Ispucale i suve krajeve kose osvežićete tretmanom koji sadrži sastojke koji daju vlažnost, kao što su med i ulje. Dobro izmešajte kafenu kašičicu meda i dve supene kašike maslinovog ulja, nanesite na kosu, naročito na  krajeve, i umotajte je u peškir (toplota pojačava delovanje ove maske). Ostavite da deluje oko 20 minuta, a zatim isperite šamponom. Tretman ponovite kad god imate vremena, najbolje bi bilo dva puta nedeljno.

 

 

    • Žumance uklanja bore

 

 


Masnoće iz žumanceta i korisnim sastojcima bogato maslinovo ulje ublažavaju bore, dok vitamini A i E iz soka od šargarepe štite od slobodnih radikala. Masku za lice napravite od jednog žumanceta, nekoliko kapi maslinovog ulja, i kafene kašičice soka od šargarepe. Kozmetičkom četkicom nanesite na lice i ostavite da deluje oko 30 minuta. Tretman možete da ponavljate jednom nedeljno.

 

 

    • Pavlaka osvežava kožu

 

 


Maska od sveže pavlake daće novu svežinu i vašoj koži; tanini iz čaja učiniće je glatkom, a voćna kiselina iz limunovog soka deluje kao piling. Pomešajte, stoga, dve supene kašike kisele pavlake, supenu kašiku prethodno pripremljenog crnog čaja, i nekoliko kapi soka od limuna. Nanesite na lice i ostavite da deluje oko 15 minuta, a zatim isperite. Može se ponavljati do tri puta nedeljno.

 

    • Badem za ružičast ten

 

 


Piling od badema i pavlake učiniće vaš ten ružičastim i ujednačenim, a neće delovati nadražujuće. Ova kombinacija je idealna za sve koji žele da preduzmu nešto protiv umorne kože i bubuljica. Pomešajte supenu kašiku sitno izrendanog badema i supenu kašiku kisele pavlake, pa ovu mešavinu vlažnim vrhovima prstiju umasirajte u kožu, a zatim isperite mlakom vodom. Ovakav tretman može da se primeni jednom nedeljno.

Izvor: Blic

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka