Namirnice koje ne goje

11. Apr. 2009.   //   Autor:   //   Dijete, Mršavljenje, Zdravlje   //   No Comment
Kada želimo da smršamo, uglavnom razmišljamo o tome šta bi trebalo da izbacimo iz svakodnevne ishrane. Sledeći spisak namirnica bi uvek trebalo da imate u kući, jer pomažu u ubrzavanju metabolizma, razgrađuju masti i daju osećaj sitosti.

Jabuka – je odlična za varenje. U njenoj ljusci nalazi se pektin, koji vezuje masti u želucu i pomaže da se one brže izbace iz organizma. Osim toga, prirodni voćni šećer iz jabuke održava nivo šećera u krvi i sprečava osećaj gladi.

SemenkeMasti su nam neophodne da bi smršali, znači da bi ih sagorele, moramo da ih unesemo u organizam. Bitno je da to budu zdrave masti kao što su semenke lana, suncokreta, bundeve itd. one sadrže važne esencijalne masne kiseline. Ipak, vodite računa o količini, pošto su semenke veoma kalorične. (jedna kašika dnevno je dovoljna)

Musli – zbog materija koje sadrže, pahuljice se sporo vare, pa nivo šećera u krvi ostaje stabilan. Sluzave materije pomažu crevima da izbace toksine i štetne materije iz organizma, pa metabolizam ponovo funkcionoše. Pojedite svakog jutra musli bez šećera ili toplu zobenu kašu.


Pasulj
– sadrži vrlo malo masti, ali je bogat gvožđem, neophodnim za transport kiseonika, vitaminom B i cinkom, koji je neophodan za pravilan rad jetre i štitne žlezde. Takođe, sadrži vlaknaste materije, ugljene hidrate i belančevine, i što je najvažnije stvara osećaj sitosti.


Jogurt
– je pravi rudnik kalcijuma. Sprečava proizvodnju velike količine insulina, koji utiče na stvaranje masti. Dobro pročišćava creva, pa se nagomilane štetne materije, koje usporavaju metabolizam izbacuju iz organizma.


Riba
– je bogata omega-3 masnim kiselinama koje podstiču metabolizam i snižavaju nivo holesterola. Tunjevina, losos, skuša, sardine sadrže veliku količinu belančevina, a malo kalorija.


Grejpfrut
– gorke supstance imaju dijetetska svojstva, jer poboljšavaju varenje i normalizuju šećer u organizmu. Grejpfrut ima samo 30 kalorija, a bogat je prirodnim vlaknima koje stvaraju osećaj sitosti i uz to lako topi kilograme.


Ćuretina
Belančevine su važne zato što doprinose povećanju mišićne mase, koju naravno moramo da sagorimo. Ćureće meso je bogato proteinima, ali sadrži i aminokiselinu triptofan, koja je neophodna organizmu da bi proizveo serotonin, hormon dobrog raspoloženja.


Krompir
– ovo povrće ne goji ako se jede pečeno i kuvano, bez kaloričnih dodataka kao što su margarin, sosovi ili sirevi. Krtola krompira sadrži u sebi 80% vode, sa samo 70 kalorija na 100 grama, uz to ne sadrži masti.


Kupus
– je povrće visoke biološke i niske kalorijske vrednosti. Prija stomaku, pročišćava od masnoća, pun je vitamina C i ne goji. U 100g kupusa ima svea 28 kalorija i 0.18% masti, 92.52% vode i 2.3% dijetetskih vlakana.

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka